Από τα πρώτα χρόνια που οι άνθρωποι άρχισαν να εξερευνούν τον φυσικό κόσμο ήρθαν σε επαφή με λίθους παράξενους, δυσεύρετους και πάνω απ’ όλα γοητευτικούς. Από την Κλεοπάτρα, τον Μέγα Αλέξανδρο, τις Αυτοκρατορικές αυλές της Κίνας μέχρι και τις μέρες μας, το ενδιαφέρον για τους πολύτιμους λίθους παραμένει αμείωτο. Τι είναι όμως αυτό που κάνει τους ανθρώπους να γοητεύονται τόσο από τους λίθους αυτούς; Η απάντηση θα μπορούσε να σχετίζεται με την σπανιότητα και την αιωνιότητα των πολύτιμων λίθων, αλλά και την φυσική έλξη του ανθρώπου προς το άγνωστο. Πόσο άγνωστες όμως μπορούμε να θεωρούμε σήμερα τις πολύτιμες πέτρες; Η επιστήμη της Γεμμολογίας έχει επιτρέψει την σε βάθος μελέτη τους και την αναγνώριση όλων των φυσικών χαρακτηριστικών που τις κάνουν να είναι σπάνιες, αιώνιες και τελικά πολύτιμες….

Στην κορυφή ίσως όλων βρίσκεται το διαμάντι. Είναι το σκληρότερο γνωστό υλικό που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα η ομορφιά του να παραμένει αναλλοίωτη στον χρόνο. Η λάμψη του, η διαύγειά του, το χρώμα του και το βάρος του είναι οι κύριοι παράγοντες που καθορίζουν την ποιότητα και την αξία του. Η κοπή που αναδεικνύει καλύτερα τα χαρακτηριστικά του είναι το μπριγιάν (brilliant cut), ενώ εξίσου ελκυστικές κοπές είναι το princess cut, το baguette, το pear shape κ.α.. Σε ότι αφορά τα φυσικά του χαρακτηριστικά η λάμψη χαρακτηρίζεται αδαμάντινη, η διαύγειά του ισχυρή ενώ το χρώμα ποικίλει από εντελώς διάφανο μέχρι έγχρωμο. Εάν λοιπόν επιλέξετε το διαμάντι, να είστε βέβαιοι ότι θα είναι ένας πιστός και αιώνιος σύντροφος.

Στην οικογένεια του Κορουνδίου ανήκουν δυο φαινομενικά ανόμοιες πέτρες. Το ρουμπίνι και το ζαφείρι. Το ρουμπίνι είναι η κόκκινη ποικιλία της παραπάνω οικογένειας, ενώ όλες οι υπόλοιπες αποχρώσεις χαρακτηρίζονται ως ζαφείρια με συχνότερο εκπρόσωπο το βαθύ μπλε. Οι πέτρες αυτές συχνά περικλείουν άλλους κρυστάλλους οι οποίοι υποδεικνύουν τον τόπο εξόρυξής τους. Η λάμψη τους είναι ισχυρή και παρά το ότι δεν φτάνει αυτή του διαμαντιού, ο συνδυασμός με το βάθος του χρώματος μαγνητίζει τα βλέμματα. Τα χαρακτηριστικά αυτά έχουν οδηγήσει σε μεγάλη ποικιλία κοπών, οι οποίες είναι σίγουρο ότι θα ικανοποιήσουν κάθε αισθητική αναζήτηση.

Τους κυριότερους εκπροσώπους της οικογένειας της Βηρύλλου αποτελούν το σμαράγδι και η aqua marina. Το πρώτο φέρει χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα (σμαραγδί) και λάμψη που το κάνουν εύκολα αναγνωρίσιμο. Το σμαράγδι απαιτεί ιδιαίτερή προσοχή και αγάπη λόγω της εύθραυστης προσωπικότητάς του. Αυτός είναι και ο λόγος που τοποθετείται σε καλά προστατευμένες κατασκευές. Η aqua marina πήρε το όνομά της από το γαλάζιο της θάλασσας και φέρει χαρακτηριστικά εσώκλειστα σε σχήμα βροχής. Και οι δυο πέτρες αποτελούν μοναδικές επιλογές κοσμημάτων που θα δώσουν χρώμα στη ζωή σας και έμφαση στο στυλ σας.

Τέλος το μαργαριτάρι αποτελεί τον πολυτιμότερο θησαυρό της θάλασσας. Σχηματίζεται από ζωντανούς οργανισμούς οι οποίοι σε μια μακροχρόνια διαδικασία συνθέτουν με στοργή κάθε στρώμα της πέτρας. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως συλλέγεται από την φύση, χωρίς καμία επεξεργασία. Το βάθος του ιριδισμού, το χρώμα και φυσικά το μέγεθος κάνουν το μαργαριτάρι μια αριστοκρατική πέτρα ικανή να προσδώσει κύρος στις επίσημες εμφανίσεις σας.

Ο κάθε λίθος λοιπόν δεν είναι απλά ένα κομμάτι της γης, αλλά έχει τον δικό του μοναδικό και πολύπλευρο χαρακτήρα. Όταν αυτός έρχεται σε συμφωνία με τον δικό μας, μας ελκύει, μας γοητεύει και παύει να είναι απλά ένα κομμάτι γης.