ΡΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ!


Πρέπει να βαζουμε τα ρολογια μας στα νερά;

Εαν δεν έχετε φροντίσει να ζητήσετε αδιαβροχοποιηση ή έλεγχο στεγανότητας την ευθύνη την φέρετε εσεις. Οι κατασκευαστές στις οδηγίες χρήσης των ρολογιών είναι υποχρεωμένοι και αναφέρουν την διαδικασία αυτή η οποία μετα το πέρας της εγγύησης του ρολογιού περνάει η ευθύνη στα δικά σας χέρια. 

Τα ρολόγια μας μπορουν να μπαίνουν στα νερα μόνο κατω απο προυποθέσεις. Πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας τα παρακάτω:

1. Τι λέει ο επίσημος κατασκευαστής του ρολογιού

 Αυτό ισχύει μόνο για τους Αμερικανούς (ΗΠΑ) , Ελβετούς και Ευρωπαίους κατασκευαστές, καθώς λόγω μη συναψης εμπορικών περιοριστικών μέτρων με τις τρίτες χώρες πολλές απο αυτές αναγράφουν ανακρίβειες ή ακόμη και ψευδή στοιχεία που δεν μπορούν να τηρηθούν απο τις προδιαγραφές κατασκευής του αντικειμένου. Στην προκειμένη περίπτωση ο καταναλωτής όσο και αν το κυνηγήσει συνηθως δεν βρίσκει λύση ή τουλάχιστον ανώδυνη λύση στο προβλημά του. 

2. Το ρολόι μπορεί να μπει αφοβα στο νερό μόνο εάν έχει βιδωτή κορώνα (κουρδιστήρι) και βιδωτό καπάκι.

3. Το ρολόι δεν μπορεί και δεν πρέπει να μπεί σε νερό εάν δεν έχει περάσει απο έλεγχο αδιαβροχότητας ή εργασίες αδιαβροχοποίησης. Αυτό ειναι κάτι που ζητά ο ίδιος ο χρήστης του ρολογιού έιτε καθε καλοκαίρι πρίν μπεί στην θάλασσα είτε σε κάθε αλλαγή μπαταρίας. Οι υπηρεσίες αυτές δεν παρέχονται αυτόματα ΠΟΤΕ και για κανένα λόγο σε καμιά μαρκα ρολογιών διοτι χρεώνονται ανάλογα με την εταιρία, το μοντέλο, τις εργασίες, τα πιθανα ανταλλακτικά που θα χρειαστούν και παντα γίνεται συνενόηση με τον χρήστη του ρολογιού. 

4. Το ρολόι δεν μπορεί και δεν πρέπει να μπεί σε νερά που έχουν είτε ψηλές είτε χαμηλές θερμοκρασίες διότι με τη συστολή - διαστολη δύναται να περάσει νερό στο εσωτερικό της μηχανής. Το ντούς για παραδειγμα συγκριτικά είναι πιο επικύνδυνο απο τη θάλασσα.

5. Δεν πρέπει να πατώνται πληκτρα - κουμπιά - κουρδιστήρια εντος του νερού διότι τότε ειναι βεβαιο ότι θα εισχορήσει νερό στο εσωτερικό του.

6. Ρολόγια απο πλαστικό δεν μπορούν να αδιαβροχοποιηθούν ξανα μετα την τριετία και η χρηση στο νερό γίνετε με ευθύνη του χρήστη αποκλειστικά.


Τι κάνω εάν το ρολόι μου για κάποιο λόγο παρει νερό μέσα; 

Αυτό που μπορεί να σώσει το ρολόι ειναι να το πατε εντός 24-36 ωρών σε ενα ρολογά (τεχνήτη ωρολογοποιίας) που σχετικά γρηγορα θα μπορεσει να βγάλει το νερό απο μέσα και ίσως σωσει το μηχανισμό. Εαν το ρολόι κρατηθεί για μέρες χωρίς να βγει το νερό θα αρχίσει να σκουριάζει καταστρέφοντας όχι μόνο τη μηχανή αλλα ολόκληρο το εσωτερικό των εξαρτηματων. (Στο κατάστημα ΠΑΝΙΔΗΣ υπάρχει πιστοποιημενο προσωπικό που μπορει να κανει κατι τέτοιο ακομη και σε ρολόγια υψηλής ωρολογοποιίας).